Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι γυναίκες του Στρος Καν

«Ο… αριστερός που θα γινόταν αυτοκράτορας» κατάφερε τρεις φορές να παντρευτεί! Τι τον έκανε όμως να παντρευτεί τις τρεις αυτές γυναίκες; Τι το ιδιαίτερο ήταν εκείνο που τράβηξε την προσοχή του;

Οι δύο από τις τρεις πρώην γυναίκες του σοσιαλιστή που κυκλοφορούσε με Πόρσε και πηγαινοερχόταν στις ακριβότερες σουίτες παγκοσμίως, αμέσως με το που έσκασε η είδηση έσπευσαν να «αθωώσουν» τον Στρος Καν. Για την τελευταία του γυναίκα, την πασίγνωστη και βραβευμένη δημοσιογράφο Αν Σινκλάρ, τείνει πλέον να γίνει συνήθεια… Και όχι από αυτές που γίνονται λατρεία. Τρία χρόνια πριν, έπρεπε να τον υπερασπιστεί και πάλι για ένα ερωτικό σκάνδαλο, με την παντρεμένη
υφιστάμενή του, Πιρόσκα Νάγκι, ουγγρικής… προελεύσεως! Πριν φτάσει όμως στον γάμο με την Σινκλάρ, ο γάλλος εραστής με το φλογερό ταπεραμέντο είχε μαγέψει –επίσημα- άλλες δύο γυναίκες. Ανεπίσημα, κανείς δεν παίρνει και όρκο!

Ο γάμος με τον πρώτο του έρωτα!
Κι όμως, ο άνθρωπος που φέρεται να έστελνε μήνυμα που έγραφε “Σε θέλω”, με το που εξασφάλιζε το νούμερο του κινητού κάθε γυναίκας που τον γοήτευε, παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, την Ελέν Ντυμάς. Όταν γνωρίστηκαν εκείνος ήταν 14 κι εκείνη 16. Τη γνώρισε το 1963 και τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν… Οξύμωρο και γι’ αυτό, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως εκείνη τη χρονιά οι γονείς του γάλλου οικονομολόγου χώριζαν. Από τότε, ήταν αχώριστοι. Είχε εκείνη στο πλευρό του όταν άρχισε να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στο γαλλικό κομμουνιστικό στερέωμα… Ήταν δίπλα του και τον βοηθούσε όταν και άρχισε να κάνει σημαντικές γνωριμίες, που θα του άνοιγαν μεγάλες πόρτες για την πολιτική σταδιοδρομία που ονειρευόταν ο φιλόδοξος Ντομινίκ. Εκείνοι οι φίλοι, έμελλε να γίνουν δελφίνοι του σοσιαλιστικού κόμματος, όπως και ο ίδιος. Οι γνωριμίες του γάλλου δανδή όμως δεν περιοριζόταν αυστηρά στο αριστερό ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά επεκτάθηκαν και στους επιχειρηματικούς κύκλους. Παράλληλα, ενώ ανέβαινε στην εκτίμηση των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος η Ντιμάς του χάριζε το πρώτο του παιδί, την Βανέσα.

Η θυελλώδης γνωριμία, το τρικυμιώδες διαζύγιο και η… γαλήνη του δεύτερου γάμου!
Ο Στρος Καν, σαν έτοιμος από καιρό, σχεδιάζει την κάθε κίνηση που θα τον φέρει όλο και πιο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Με τη μεθοδικότητα που τον διέκρινε πήρε την απόφαση να προσλάβει μια επικοινωνιολόγο που θα τον βοηθούσε να κερδίσει νέα ερείσματα ανάμεσα σε ψηφοφόρους και ηγετικά στελέχη των σοσιαλιστών. Απευθύνθηκε στην Μπριζίτ Γκιγιεμέτ. Ήταν η γυναίκα που τον έβαλε να ξυρίσει το μούσι, κυριολεκτικά! Τον έβγαλε από το στείρο αριστερίστικο προφίλ …βγάζοντάς του τα γυαλιά αλλά και κάνοντας την γκαρνταρόμπα του περισσότερο ελιτίστικη στα μάτια των μέσων Γάλλων. Η μεταμόρφωση τον απογείωσε. Αλλά όχι μόνο αυτή… Ήταν και ο έρωτας για τη Μπριζίτ που του έδινε φτερά και τον έκανε να πάρει διαζύγιο από τη Ντυμάς! Οι κοινοί φίλοι του πρώην παντρεμένου ζευγαριού παίρνουν σαφή θέση υπέρ της και αποφεύγουν τον Στρος Καν. Και το 1985 μια ακόμη γυναίκα μπαίνει στη ζωή του γάλλου ισχυρού άνδρα καθώς η Γκιγιεμέτ του χαρίζει μια ακόμη κόρη, την Καμίλ.


Το τρίτο στεφάνι με την τηλεστάρ!
Το 1989 ο Στρος Καν απολαμβάνει της πολιτικής αναγνώρισης στους κύκλους του κόμματος. Εκείνος παραμένει ανήσυχος. Ψάχνεται για μια γυναίκα που θα του δώσει νέα ώθηση και θα του ανοίξει τις πόρτες των media. Τότε είναι που οι συνεργάτες του, του γνωρίζουν την πλούσια και ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής δημοσιογραφίας, Αν Σινκλάρ. Γοητεύεται τόσο πολύ που διοχετεύει όλη του την ενέργεια για να τη σαγηνεύσει. Εκείνη είναι παντρεμένη, εκείνος επίσης. Για τον παρορμητικό στον έρωτα όμως Ντομινίκ, αυτό δεν λέει και πολλά. Την πολιορκεί, με εκείνο τον μεθοδικό του τρόπο που χρησιμοποιεί και για την ανέλιξή του στο πολιτικό στερέωμα και το «θήραμα» δεν αργεί να πέσει στα δίχτυά του. Της τηλεφωνεί πολλές φορές την ημέρα και αποφασίζουν να κρατήσουν κρυφή τη σχέση τους. Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1958 Σινκλάρ, περιγράφεται ως «βαθύτατα εξαρτημένη» από τον άνδρα της. Όταν παντρεύονται το 1991, εκείνη είναι πολύ πιο γνωστή από τον σύζυγό της. Κι όμως, είναι πολλές οι φορές που θα κάνει πίσω για την καριέρα του αγαπημένου της. Το 1997 στην εφημερίδα Liberation διαβάζουμε ένα άρθρο που αποδεικνύεται εκτός από αληθινό και… προφητικό… «Είναι μια γυναίκα ερωτευμένη, έτοιμη να θυσιαστεί για τον άνδρα της»! Τρανό παράδειγμα η μεταπήδησή της από το πολιτικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού TF1 σε άλλο τομέα, όταν ο Στρος Καν ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Θεωρήθηκε τότε πως υπήρχε ασυμβίβαστο λόγω του γάμου της με τον Υπουργό. (Το παράδειγμά της ήταν εκείνο που χρησιμοποιούσαν οι πολέμιοι της Μάρας Ζαχαρέα όταν εκφωνούσε το δελτίο ειδήσεων του MEGA και ο σύζυγός της, Θεόδωρος Ρουσόπουλος ήταν Υπουργός Επικρατείας και Τύπου). Η Αν προερχόταν από μια πολύ πλούσια οικογένεια Εβραίων. Ο παππούς της ήταν από τους πιο πλούσιους εμπόρους έργων τέχνης του 20ου αιώνα, ενώ ο πατέρας της, Ρόμπερτ Σβαρτς επέδειξε αντιστασιακή δράση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιογραφικό της αλλά και η προίκα της δεν θα άφηναν κανέναν ασυγκίνητο, πόσο μάλλον τον φιλόδοξο Στρος Καν που έβλεπε τα Ηλύσια Πεδία να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά. Και για να μην υπάρχει ίχνος αμφιβολίας για το πόσο πραγματιστής είναι ο σοσιαλιστής οικονομολόγος επικαλούμαστε τη Λιμπερασιόν η οποία αποδίδει την εξής δήλωση στον Στρος Καν… “η περιουσία της είναι τόσο μεγάλη που με είχε διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν θα υπήρχε κάτι στον κόσμο που δεν θα μπορούσα να αποκτήσω στη ζωή μου...". Η Σινκλάρ άφησε μια λαμπρή σταδιοδρομία για να σταθεί στη σκιά του συζύγου της. Από την εβδομαδιαία εκπομπή της «7x7» είχαν παρελάσει ονόματα όπως οι Μπιλ Κλίντον, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Χέλμουτ Κολ αλλά και η Μαντόνα, σε κάποιες σπέσιαλ εκπομπές που έκανε. Μετά το διαζύγιο με το συντηρητικό TF1 η δημοσιογράφος τόνισε πως οι λόγοι της διακοπής της συνεργασίας έχουν να κάνουν με τα πολιτικά της πιστεύω και τον γάμο της.
Κι ενώ η καριέρα του Στρος Καν συνεχίζει την ανηφόρα η μετακόμισή του στην Ουάσιγκτον γίνεται η αφορμή το παντρεμένο ζευγάρι να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τους λάθος λόγους. Αιτία; Το «ροζ σκάνδαλο» του αφεντικού Ντομινίκ με την υφιστάμενή του, Ουγγαρέζα, Πιρόσκα Νάγκι, παντρεμένη επίσης. Η Σινκλάρ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο πολύ αγαπά τον Ντομινίκ. Δεν τη φοβίζει ο σάλος και γράφει στο προσωπικό της μπλογκ… «Αγαπιόμαστε όπως την πρώτη ημέρα»! Η γυναίκα που προσέφερε πλούτη, γνωριμίες και κοινωνικό στάτους που να συνάδουν με έναν Υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να απολογείται για τις αταξίες του συζύγου της. Σε συνέντευξη της για το εβδομαδιαίο περιοδικό LExpress κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν την ενοχλεί το γεγονός πως “ο σύζυγος της έχει τη φήμη του γόη”. Η απάντησή της δόθηκε δια της πλαγίας οδού… “Όχι δεν μ’ ενοχλεί, αντιθέτως είμαι υπερήφανη γι’ αυτό. Είναι σημαντικό για έναν πολιτικό να γοητεύει. Όσο με γοητεύει εκείνος και τον γοητεύω κι εγώ νομίζω ότι είναι καλό για μένα”. Παρά την άφεση αμαρτιών ο Στρος Καν κατάφερε να βρεθεί και πάλι στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών για τους λάθους λόγους. Λίγες μόλις στροφές πριν πάρει το χρίσμα των Σοσιαλιστών και την ευθεία για τα Ηλύσια Πεδία το προφίλ που τόσο σοφά έχτιζε από τα 18 του δείχνει να γκρεμίζεται σαν τραπουλόχαρτο. Η αφοσιωμένη Σινκλάρ του τείνει για άλλη μια φορά το χέρι για να τον σώσει από τον γκρεμό, δηλώνοντας πως πιστεύει τον άνθρωπο που λάτρεψε. Το ίδιο έκανε και η δεύτερη γυναίκα του, η Γκιγιεμέτ. Τι κάνει άραγε τόσο γοητευτικό αυτόν τον άνθρωπο που μαγεύει έξυπνες κι επιτυχημένες γυναίκες. Ίσως και οι ίδιες να μην τον ξέρουν. Το ξέρει καλά όμως αυτός. Ο αριστερός που θα γινόταν αυτοκράτορας”! 
  


Πιρόσκα Νάγκι
Το πρώτο αποδεδειγμένο και… επίσημο παραστράτημα του Ντομινίκ Στρος Καν! Η υπάλληλος του ΔΝΤ για θέματα της Αφρικής, ουγγαρέζα Πιρόσκα Νάγκι, είναι το θήραμα του γάλλου bon viveur. Ο «επίμονος κηπουρός» προσπαθεί να… «ποτίσει τον κήπο» της παντρεμένης Νάγκι, με αξιοζήλευτο θράσος κι επιμονή. Εκείνη μέχρι που σε ένα ταξίδι στο Νταβός, το αφεντικό κάμπτει τις αντιστάσεις της υφισταμένης του και διαπράττουν το «στιγμιαίο λάθος»! Λογικά, η περιπετειούλα τους θα ήταν μια γλυκιά ανάμνηση, αν ο σύζυγος Μάριο Μπλέχερ δεν το ανακάλυπτε, βλέποντας τα ερωτικά μηνύματα στον υπολογιστή της συζύγου του. Αυτό ήταν! Το σκάνδαλο παίρνει διαστάσεις, το ΔΝΤ διεξάγει εσωτερική έρευνα και κατά τα ελληνικά έθιμα και παραδόσεις, το αφεντικό κρίνεται αθώο. Παραδέχεται τη σχέση και κάνει λόγο για «φτωχή κρίση» από μέρος του. Η συνεύρεση τους πάντως ήταν συναινετική. Για τις… υπηρεσίες της η Νάγκι… ανταμείφθηκε με μια «τιμωρία» - χάδι!

Οφηλία
Όπως ο Άμλετ, έτσι και ο Στρος Καν ερωτεύτηκαν μια Οφηλία! Μόνο που η Οφηλία του Άμλετ τρελάθηκε, ενώ η Οφηλία του Στρος Καν τον… τρέλανε! Βέβαια, στην περίπτωση του «σοσιαλιστή της σαμπάνιας», δεν ήταν έρωτας αλλά απλή σαρκική επαφή το ζητούμενο. Η 32χρονη αφροαμερικάνα καμαριέρα, είναι μητέρα ενός 16χρονου κοριτσιού και που ζει στο Μπρονξ. Η θηριώδης (λόγω ύψους) καμαριέρα του Sofitel την οποία κάλυπταν με σεντόνι οι αστυνομικοί όταν τη μετέφεραν στο δικαστήριο έγινε ξαφνικά το πρόσωπο των ημερών παγκοσμίως!

Τριστάν Μπανόν
Ενός κακού μύρια έπονται και στην περίπτωση του Στρος Καν πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να “χορέψουν στο πτώμα του”. Η γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Τριστάν Μπανόν σκοπεύει να μηνύσει τον Στρος Καν για απόπειρα βιασμού αν κι έχουν περάσει 9 χρόνια από τότε. Η είχε δηλώσει το 2007 σε τηλεοπτική εκπομπή πως ένας πολιτικός είχε αποπειραθεί να τη βιάσει (το όνομά του δεν ακούστηκε αφού έπεσε «μπιπ») κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2002. Και γιατί δεν τον έκανε τόσα χρόνια; Εξαιτίας της οικογενειοκρατίας! Βλέπετε η μητέρα της ήταν στέλεχος του σοσιαλιστικού κόμματος και οικογενειακή φίλη της δεύτερης συζύγου του Στρος Καν. Μια άλλη δικαιολογία ήταν πως η Μπανόν τότε έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα και φοβόταν να τα βάλει με έναν τόσο ισχυρό πολιτικό άνδρα! Τώρα όμως… μπορεί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου