Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο Στέφανος Μάνος απαντά για τα νέα μέτρα...

Πιστεύετε πως με τον ορυμαγδό φορολογικών μέτρων θα καταφέρει η Ελλάδα να σωθεί από τη χρεοκοπία;
Ασφαλώς όχι! Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών. Για εμένα αυτή είναι η βασική συνταγή. Εάν περικοπούν τότε πράγματι, υπάρχει ελπίδα να γλιτώσουμε. Απομένει να το δούμε αυτό, γιατί ακόμη δεν το έχουμε δει. Και ασφαλώς δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμη αυτή τη στιγμή η περαιτέρω φορολόγηση. Ήδη έχουν υπερφορολογήσει τον κόσμο, συνεπώς δεν πρέπει να μπουν νέες φορολογίες αλλά πρέπει να υπάρξουν τρομακτικές περικοπές στις δαπάνες.
 
Υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος που θα μπορούσαμε να πάρουμε δύο χρόνια πριν;
Να είχε περικοπεί η δαπάνη, πριν από δύο χρόνια. Δεν το λέω τώρα, το έλεγα και πριν από τις εκλογές του 2009.
 
Μέσα στις περικοπές των δαπανών εντάσσεται και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα;
Βέβαια. Χωρίς τις απολύσεις δεν κόβονται οι δαπάνες. Γι’ αυτό άλλωστε δεν κόπηκαν. Γιατί τρέμουν να κάνουν απολύσεις.
 
Είχατε προβλέψει πως η Ελλάδα θα φτάσει στο χείλος του γκρεμού;
Μα και βέβαια. Αυτό που με εξέπληξε ήταν πως η χώρα άργησε πολύ να φτάσει! Και λέω άργησε γιατί οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μας βοηθήσουν και είχαν την αφέλεια να πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
 
 
Ασπάζεστε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει;
Μην παίζουμε με τις λέξεις. Πτώχευση έχουμε όταν δεν μπορούμε πια να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Για την ώρα μπορούμε γιατί δανειζόμαστε. Αλλά το ίδιο κάνουμε για 25 χρόνια. Αν σταματήσουν να μας δανείζουν αυτόματα θα πτωχεύσουμε.
 
Τι κάνατε εσείς ως Υπουργός για να αποφευχθεί αυτή η κρίση χρέους;
Όλο το κύμα των αποκρατικοποιήσεων και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν άρχισαν επί των ημερών μου. Υπήρξε τρομακτική αντίδραση και δεν ολοκληρώθηκαν τότε (οι αποκρατικοποιήσεις) αλλά άρχισαν να ψευτοολοκληρώνονται μετά. Όλα τα μεγάλα έργα με αυτοχρηματοδότηση, όπως το αεροδρόμιο στα Σπάτα και την Αττική Οδό ξεκίνησαν από εμένα.
 
Θεωρείται ότι το πολιτικό κόστος είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που κάνει τους έλληνες πολιτικούς να αργούν να αντιδράσουν;
Όχι. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα είναι η ανευθυνότητα και η άγνοια τους. Το κόστος που θα υποστεί η κυβέρνηση και όσοι την απαρτίζουν θα είναι αστρονομικό σε σχέση με αυτό που θα έχουν αν κάνουν τώρα κάποιες απολύσεις. Άρα υπάρχει ανικανότητα και ατολμία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου