Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Michelle Caruso Cabrera: Η παρουσιάστρια του CNBC μιλάει για τους έλληνες πολιτικούς, τον Χατζηνικολάου και το eye liner της Σίας Κοσσιώνη


Το ραντεβού είχε κλείστει την ημέρα των θλιβερά επεισόδιων στην Αθήνα που κόστισαν τη ζωή ενός διαδηλωτή του ΠΑ.Μ.Ε... Στα διεθνή ΜΜΕ οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν και πάλι πρώτο θέμα. Η Michelle Caruso Cabrera παρουσιάστρια του CNBC και απεσταλμένη του καναλιού όπου απαιτούν οι διεθνείς εξελίξεις βρέθηκε στην Ελλάδα για να καλύψει τα γεγονότα. Εκείνη τη δραματική ημέρα, βγήκε στον αέρα του CNBC 18 φορές! Βραβευμένη με Emmy για ένα ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων για τα παιδιά με AIDS, φαινόταν πολύ χαλαρή παρόλη την υπερένταση της προηγούμενης ημέρας. Κατέβηκε στο lobby του ξενοδοχείου ντυμένη casual... Ένα τζιν, μια μπλούζα και ένα τεράστιο χαμόγελο... Για μία ώρα μιλούσε ασταμάτητα, γελούσε, προβληματιζόταν για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Γοητευτική και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ κατάφερε να "κερδίσει" ακόμη και την κυρία που ήρθε να παραγγείλει... Στο τέλος της συνέντευξης επέμενε να κεράσει τους καφέδες... "Το CNBC έχει λεφτά" μου είπε και μου έκλεισε το μάτι!   


Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα...
Όχι ευτυχώς... είναι η τέταρτη.

Πριν την κρίση είχατε επισκεφθεί την Ελλάδα;
Ναι είχα έρθει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004... Είχα μείνει έξι εβδομάδες τότε.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα των Ολυμπιακών και την Ελλάδα της κρίσης;
Η διαφορά είναι τεράστια. Όταν είχα έρθει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Έλληνες ήταν υπερήφανοι και αισιόδοξοι. Τώρα διακρίνω απόγνωση και μελαγχολία, κάτι που είναι λογικό. Τα οικονομικά μεγέθη της χώρας είναι ασθενή. Όταν η εγχώρια παραγωγή πέφτει σε τόσο χαμηλά επίπεδα σημαίνει ότι υπάρχει ανεργία, συρρίκνωση των μισθών... Είναι λογικό επακόλουθο να υπάρχει κατάθλιψη.

Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός λαός να μπορεί να νιώσει ξανά, όπως τότε το 2004 ;
Ναι μπορείτε. Αλλά θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Θα πρέπει να εκλείψουν όλοι αυτοί οι κανονισμοί που δεν επιτρέπουν μια επιχείρηση να αναπτυχθεί, γιατί έτσι, ο ιδιωτικός τομέας γίνεται ολόενα και μικρότερος, ενώ αντίθετα, ο δημόσιος γιγαντώνεται. Και χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας να αναπτυχθεί για να αποτελεί και πηγή εισόδων του Κράτους από τη φορολόγηση. Κάποιες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν θα είναι πολύ οδυνηρές αλλά μακροπόθεσμα θα αποδειχθούν ευεργετικές. 

Υπάρχει ένας "μύθος" παγκοσμίως πως οι Έλληνες είναι "τεμπέληδες"... Πρόσφατα γράψατε ένα άρθρο...
Ναι είναι ψέμα. Από τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως οι Έλληνες δουλεύουν πιο πολύ από όλους στην Ευρωζώνη. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις... Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πολύ μεγάλο κέρδος για αυτές και δεν μπορούν να πληρώσουν μεγάλους μισθούς. Γενικά, στην Ελλάδα δουλεύουν λίγοι και σκληρά και έχει πέσει πάνω τους όλο το βάρος της συντήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Πιστεύετε πως η μόνη λύση είναι να αναπτυχθεί επιπλέον ο τουρισμός;
Είναι μια από τις λύσεις. Το θέμα είναι να αλλάξει η δυναμική της οικονομίας. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να συζητάς για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτό προφανώς θα φέρει και μείωση των μισθών αλλά χρειάζεστε ελαστικότητα στην οικονομία. Στον Τουρισμό για παράδειγμα οι απαιτήσεις του καταναλωτή έχουν αλλάξει παγκοσμίως. Χρειάζονται μεγάλα resorts, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Υπάρχουν όμορφα ξενοδοχεία αλλά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που να απευθύνονται στον μοντέρνο τουρίστα - καταναλωτή. Ο λόγος που δεν υπάρχουν τέτοια συγκροτήματα στην Ελλάδα είναι οι νόμοι και οι κανονισμοί που αποτρέπουν ξένους επενδυτές από το να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Αν διευθετηθούν όλα αυτά τα πρόβληματα, ο τουρισμός θα πάει καλύτερα, η ναυτιλία θα αναπτυχθεί περαιτέρω, η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί. 

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που σου κάνουν για την Ελλάδα κάθε φορά που επιστρέφεις στις ΗΠΑ;
"Επικρατεί συνέχεια χάος στην Ελλάδα;", αυτό ρωτάνε συνήθως... Τους απαντάω "όχι"... Και το αναφέρω αυτό όταν είμαι και στον "αέρα" του CNBC. "Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρέλα αλλά αύριο θα επικρατεί ηρεμία". Τις τελευταίες 48 ώρες είδαμε βίαια επεισόδια, αλλά είναι κάτι σαν "θεατρική παράσταση". Υπάρχει γενικότερα ηρεμία, το αναφέρω συνέχεια αυτό...

Έχετε συνομιλήσει με πολλούς έλληνες πολιτικούς... Ποιος είναι αυτός που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
Έχουμε ισοπαλία, γιατί είναι δύο... Ο ένας είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Μίχαλης... (δεν μπορεί να προφέρει το επίθετο)

Χρυσοχοϊδης;
(γέλια) Ναι, αυτός, είναι δύσκολο το επίθετο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας... Έχει μεγάλη γνώση των δεδομένων του Υπουργείου του, των στατιστικών και ξέρει που ακριβώς πρέπει να οδηγήσει τις εξελίξεις. Και οι δύο έχουν όραμα και ξέρουν τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να παραχθεί σημαντικό έργο.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ένας πολύ επιτυχημένος Υπουργός και πολύ παραγωγικός, στη διάρκεια των θητειών του σε νευραλγικές θέσεις. Αλλά ο Παύλος Γερουλάνος είναι πιο γνωστός στο λαό σαν φίλος του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Μέχρι εκεί...
Είναι κακό να είσαι φίλος του Πρωθυπουργού;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν είναι και ό,τι καλύτερο...
(γέλια) Το έπιασα. Αλλά ο Παύλος Γερουλάνος έχει μεγάλη αντίληψη της κατάστασης που έχει να αντιμετωπίσει στο Υπουργείο του... Ξέρει πώς θα καταφέρει να αναπτυχθεί ο Τουρισμός, ξέρει πως πρέπει να μειώσει τους φόρους για τα κρουαζερόπλοια...

Πιστεύετε πως οι δύο τους έχουν το προφίλ των πολιτικών που θα μπορούσαν να επιτύχουν και στις ΗΠΑ;
Ναι. Σίγουρα. Τι; Νομίζεις πως είμαι τρελή; (γέλια)

Έχετε παρακολουθήσει καθόλου ελληνική τηλεόραση;
Ναι.

Σας άρεσε αυτό που είδατε;
Ναι. Είναι πολύ μοντέρνα, οι παρουσιάστρες είναι πραγματικά όμορφες. Τα εφέ που χρησιμοποιούν και τα οι πίνακες είναι τελευταίας τεχνολογίας.

Ποιους παρουσιαστές ειδήσεων ξεχωρίσατε;
Δεν γνωρίζω καθόλου ελληνικά, οπότε θα μιλήσω μόνο για την εικόνα... Είναι ένας anchorman του Alter στο δελτίο του Alter...

...ο Νίκος Χατζηνικολάου...
...ακριβώς. Με εντυπωσίασε! Ήταν σε τετραπλό παράθυρο, υπήρχαν και εκπρόσωποι κομμάτων, αναλυτές και υπήρχε μεγάλη ένταση. Απ' ό,τι καταλάβαινα δεν έχανε τον ειρμό του, μιλούσε σταθερά παρόλες τις φωνές. Επίσης με εντυπωσίασε μια παρουσιάστρια... Συγκεκριμένα το eye liner της! Ήταν παχύ, πλούσιο. Ξανθιά...

Η Σία Κοσσιώνη του ΣΚΑΪ...
Ναι, το eye liner της ήταν εντυπωσιακό! (γέλια) Ναι δεν μπορώ να ξέρω τι λέει αλλά σίγουρα με αιχμαλώτισε!

Θα μπορούσαν ο Νίκος Χατζηνικολάου και η Σία Κοσσιώνη να κάνουν καριέρα στις ΗΠΑ;
Σίγουρα. Και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που έχω δει στην ελληνική τηλεόραση θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στις ΗΠΑ.. Δεν ξέρω τι λένε, αλλά ο επαγγελματισμός που μου βγάζουν ακούγοντάς τους να μιλάνε, η εικόνα τους... Υπάρχει υψήλη ποιότητα στην ελληνική τηλεόραση. 

Τους δύο τελευταίους μήνες είδαμε το κίνημα τοων αγανακτισμένων να περνά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού... Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, πλέον;
Ναι είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Οι εμπνευστές του κινήματος της Wall Street εμπνεύστηκαν με από τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων σε Ισπανία και Ελλάδα...  Οι άνθρωποι είναι λυπημένοι όταν η οικονομία δεν ανθίζει, όταν δεν μπορούν να βρουν δουλειά...

Πιστεύετε πως πλέον η οικονομία είναι πάνω και από τις πολιτικές ιδέες; Έχει μεγαλύτερη δύναμη;
Είναι πιο σημαντική... Ένα οικονομικό μοντέλο είναι πολύ πιο σημαντικό, οι πολιτικές φεύγουν... Ο καπιταλισμός και η δημοκρατία, πιστεύω πως συνδέονται. Η ελευθερία της επιλογής για το που θα σπαταλήσεις τα χρήματά σου σχετίζεται με την ελευθερία των επιλογών σε κάθε τομέα της ζωής σου. 

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρισθεί σαν "ασθενής"... Πιστεύετε πως η "θεραπεία" είναι η σωστή;
Κανείς δεν ξέρει σίγουρα ποια είναι η θεραπεία. Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να γίνουν μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις νωρίτερα. Να είχε μειωθεί το "Κράτος" αντί να αυξάνουν τη φορολογία. Κάθε φορά που αυξάνεις τους φόρους συρρικνώνεις τον ιδιωτικό τομέα. Θα έπρεπε να έχουν γίνει αποκρατικοποιήσεις, πολύ γρήγορα. Το ακούμε συνέχεια αλλά δεν έχει γίνει τίποτε. Πρέπει να μπουν κεφάλαια στην Ελλάδα. 

Πώς είναι η Αθήνα για μια ξένη γυναίκα;
Πολύ ωραία. Μου αρέσει... Οι άνδρες μου χαμογελούν. Δεν έχω παράπονα...

Σας φλερτάρουν;
Ναι. (γέλια)

Πιο πολύ απ' ό,τι στην Αμερική;
Όχι... Το ίδιο.

Έχετε σκεφτεί πως θα ήταν να ζείτε μόνιμα στην Ελλάδα;
Θα πήγαινα πολύ συχνά στις παραλίες. Θα ήταν μια θαυμάσια ζωή. Οι άνθρωποι είναι πολύ "όμορφοι', ο καιρός πολύ ωραίος... Θα ανησυχούσα όμως γιατί θα έπρεπε να βρω δουλειά.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου