Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του Ν.Καζαντζάκη

Η Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε για το θέμα της Σύστασης Επιτροπής σχετικά με τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.
“Δεν επηρεάζονται σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα του κληρονόμου των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, του οποίου τα δικαιώματα αναγνωρίζουμε και πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, είπαμε μάλιστα πως η συνεργασία θα γίνει με αυτόν. Το Υπουργείο ενδιαφέρεται για την πολιτιστική κληρονομιά. Η υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Γινόταν πολλές οχλήσεις για το έργο του Καζαντζάκη στο Υπουργείο από ανθρώπους που έλεγαν πως δεν υπάρχουν κάποιες μεταφράσεις, δεν βρίσκουμε κάποιο
έργο. Εμείς πάντα παραπέμπαμε τους ανθρώπους αυτούς στον Πάτροκλο Σταύρου. Η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη συγκέντρωσε υπογραφές από όλον τον κόσμο που είχαν κάποιο παράπονο υπήρξαν έντονες πιέσεις ως προς το Υπουργείο αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Σκεφτήκαμε σαν Υπουργείο, από τη στιγμή που έγιναν όλα αυτά να υποβοηθήσουμε έργο του κυρίου Σταύρου γιατί ίσως εκ των πραγμάτων να είχε κάποιες δυσκολίες. Ο μόνος τρόπος ήταν να κάνουμε μια επιτροπή από ανθρώπους που έχουν μελετήσει το έργο του και απλά να του υποβάλλουν κάποιες προτάσεις. Δεν μπορεί κάποιος να καταχραστεί τα νόμιμα δικαιώματα του. Αν δεν του αρέσουν οι προτάσεις θα μπορεί να τις απορρίψει. Εμείς θέλουμε απλά να βοηθήσουμε τη διάδοση των έργων του Καζαντζάκη. Αν αυτή η συνεργασία δεν πετύχει το Υπουργείο δεν μπορεί να πιέσει τον δικαιούχο”.

Ο Πάτροκλος Σταύρου υποστηρίζει πως στην Επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσβάλλουν τη μνήμη της Ελένης Καζαντζάκη.
Αν το εμπόδιο είναι εκεί τα πρόσωπα της Επιτροπής μπορούν να αλλάξουν. Μπορεί αυτό το πρόσωπο να παραιτηθεί για χάρη μιας καλής συνεργασίας. Εμείς δεν θέλαμε να τοποθετήσουμε τον κύριο Σταύρου στην επιτροπή για να μπορεί εκείνος να είναι ανεξάρτητος. Να του υποβάλλονται οι προτάσεις και αυτός να έχει την τελική απόφαση. Εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στη μετάφραση έργων ή στην έκδοση βιβλίων για τον Νίκο Καζαντζάκη. Θα ήταν παράνομο να το κάνουμε αυτό. Επιδιώκουμε μια συνεργασία για καλή πίστη. Αν δεν υπάρχει μπορούμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια, ακόμη και να αλλάξουμε τα πρόσωπα της επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου